Wat is oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een behandelmethode, waarbij door middel van oefeningen op maat een gunstiger beweegpatroon aangeleerd wordt. Hierbij wordt tevens gekeken naar gezond gedrag en een gezonde leefstijl. Klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een verkeerde manier van bewegen, te weinig beweging, overbelasting of een te lage belastbaarheid van het lichaam.

De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren of worden juist te weinig gebruikt? Er wordt niet alleen naar de klachten gekeken, maar naar uw gehele lichaam.

Werkwijze van de oefentherapeut

Lopen, gaan zitten, bukken, tillen. We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Door middel van oefeningen en gebruik te maken van spiegels, wordt u zich bewust gemaakt van uw eigen houding en manier van bewegen en leert u zelf invloed hierop uit te oefenen. Er zal uitgelegd worden welke factoren gunstig en ongunstig zijn voor uw klachten, op welke manier u dit kunt veranderen en hoe u deze verandering kunt doorvoeren en toepassen in uw dagelijkse activiteiten. Op deze manier leert u zelf de klachten te analyseren, te verhelpen en herhaling te voorkomen.
Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen.

Wanneer oefentherapie

Oefentherapie Mensendieck biedt hulp bij allerlei klachten aan het houding- en bewegingsapparaat, die kunnen ontstaan door o.a. overbelasting van het lichaam, inefficiënt spiergebruik, chronische aandoeningen, een groeispurt, stress en een verkeerde werkhouding. Ook door bepaalde afwijkingen van het bewegingsapparaat kunnen problemen ontstaan. De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor deze klachten.