Wat zijn nekklachten?
Nekpijn is na rug- en schouderklachten de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat. Ongeveer twee op de drie mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor de nekpijn en is de pijn binnen een aantal weken weer weg.
Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door spanningen, overbelasting, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, kan de nek pijn doen. Mogelijk oorzaken:
Stijve spieren
U kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan. We noemen dit ‘torticollis’.
Whiplash
Ook na een ‘kop-staartbotsing’ kunnen nekklachten voorkomen. Bijvoorbeeld als de auto achter u tegen uw auto botst waarna u tegen de auto voor u botst. Daarbij slaat uw hoofd met kracht naar achter en dan naar voren. Dit heet een ‘whiplash’. De spieren krijgen bij zo’n ongeluk een grote klap te verwerken en dit kan voor langdurige klachten zorgen, terwijl er meestal geen echte schade in de nek aanwezig is.
Artrose
Bij ouderen kunnen de gewrichtjes tussen de wervels wat slijten en veranderen (artrose). Dit kan chronische nekpijn geven.
Door botontkalking(osteoporose) kunnen de nekwervels soms inzakken. Ook kunnen gemakkelijk wervelbreuken ontstaan. Dit komt vooral voor bij ouderen, met name bij vrouwen na de overgang.
Zeldzame oorzaken van nekpijn zijn: nekhernia, hersenvliesontsteking (nekkramp), reuma, wervelbreuken of een uitzaaiing van kanker. Bij minder dan 2% van de mensen met nekpijn speelt een van deze oorzaken een rol.
Klachten en symptomen bij nekklachten
Gewone nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel en/of uitstralende pijn naar hoofd, schouder of arm. Nekpijn kan erg hinderlijk zijn om dagelijkse activiteiten te doen, zoals over de schouder kijken tijdens het autorijden. Bij een hernia kunt u ook tintelingen en dove plekken in vingers en armen ervaren.
Bij een whiplash worden naast de nekpijn onder anderen de volgende klachten genoemd: duizeligheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, oogklachten, oorklachten, bewegingsangst en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Wat doet de fysiotherapeut
Veel nekklachten komen uit houdingsgerelateerde oorzaken of overbelasting. Dit zijn dan ook één van de eerste dingen waar de fysiotherapeut naar zal kijken. Mocht dit de oorzaak zijn van de klachten, dan kan de fysiotherapeut houdingsadvies geven en een oefenprogramma opstellen gericht op het verbeteren van uw houding. Wanneer overbelasting de oorzaak is zal er voornamelijk worden aangestuurd op een aangepaste belasting van de nek, zodat deze kan herstellen. Zodra de klachten afnemen kan de belasting weer geleidelijk worden opgevoerd.
Naast een oefenprogramma gericht op stabiliteit van de nek, houdingsadviezen en massage ter ontspanning van de spieren, kan het nek/schouder gebied ook worden behandeld met medical taping. Deze tape kan ondersteunen in het corrigeren van de houding, maar kan ook een ontspannende prikkel geven aan de spieren.