Wat zijn rugklachten?

Rugklachten zijn een van de meest voorkomende klachten en hebben vaak een grote invloed op het dagelijks functioneren. In de meeste gevallen herstelt dit vanzelf na enkele dagen of weken. Wanneer het langer duurt is het verstandig om er eens naar te laten kijken door een fysiotherapeut. Ook in de eerste weken van de rugklachten kan uw fysiotherapeut u begeleiden in het herstel met onder andere til- en beweegadvies, medical taping en oefentherapie gericht op de stabiliteit van de romp. Wanneer de rugpijn plotseling is ontstaan, wat vaak omschreven wordt als ‘het schoot er in’, spreken we van acute lage rugpijn. Naast acute lage rugpijn zijn er specifieke aandoeningen in de rug die wat intensievere begeleiding vragen.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf of discus bestaat uit een kraakbenig omhulsel met daarin een geleiachtige kern, het draagt bij aan de beweeglijkheid tussen de ruggenwervels. Vanuit het onderste deel van de wervelkolom lopen de beenzenuwen naar de benen. Bij druk van de uitgepuilde tussenwervelschijf op een beenzenuw ontstaat beenpijn. Dit wordt ‘ischias’ genoemd. Daarnaast kunnen er tintelingen, dove plekken in het been of slapte van bepaalde spieren optreden. De klachten in het been kunnen ook pas opspelen nadat u al jaren met lichte rugklachten rondloopt.

Scoliose

Bij een scoliose is de wervelkolom zijwaarts vergroeid. Dit kan naar één kant zijn, dan spreken we van een C-vormige scoliose, of naar twee kanten, dat wordt een S-vormige scoliose genoemd. Vaak draait de wervelkolom ook nog eens om haar as, daardoor ontstaat er op borsthoogte aan de rugkant een bolling, oftewel een bochel. Deze verkromming geeft vooral pijn bij het vooroverbuigen en kan een algemene bewegingsbeperking in de rug veroorzaken. Andere gevolgen kunnen zijn: een gekanteld bekken, ongelijke beenlengte, hoofdpijn, uitstralende pijn naar de benen en vermoeidheid door verminderde longfunctie.

Overigens hoeft een scoliose niet per se klachten te geven. Zeker bij kinderen zijn er in de regel zelfs helemaal geen klachten. Dat neemt niet weg dat bij kinderen behandeling wel nodig is, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Hoe eerder je een scoliose ontdekt, hoe beter de behandeling kan zijn. Een behandeling duurt vaak erg lang. Kinderen die nog niet zijn uitgegroeid blijven, tot zij zijn uitgegroeid, onder controle bij een orthopeed en fysiotherapeut. Het hoofddoel van de behandeling is ervoor te zorgen dat je wervelkolom niet verder verkromt. Daarbij wordt aandacht besteed aan de rompspieren, de houding en de beweeglijkheid van de wervelkolom.

Chronische Lage Rugpijn

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 12 weken in terugkerende perioden aanwezig zijn. De klachtenvrije perioden worden bij chronische rugpijn steeds korter, waardoor er uiteindelijk chronische rugpijn ontstaat. In de laatste jaren is steeds meer aangetoond dat gedrag en lichamelijke processen samenhangen en ervoor kunnen zorgen dat acute rugpijn, chronische rugpijn wordt.

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk en alledaagse activiteiten. Dat maakt chronische rugpijn zo ernstig. Ongeveer 1 op de 5 volwassenen heeft te maken met terugkerende rugklachten.  Belangrijke factoren die hierin meespelen zijn overmatige spierspanning en bewegingsangst, maar ook andere factoern zoals over- en ondergewicht, ongezonde voeding, roken, alcohol en onregelmatg slapen kunnen een rol spelen bij het telkens terugkeren van rugklachten.

Klachten en symptomen bij rugklachten

Door rugklachten kunnen alledaagse dingen zoals sokken aantrekken als een hindernis vormen. Meestel zijn activiteiten waarbij u moet bukken of hurken beperkt en pijnlijk en in de ernstige gevallen kunt u nog amper uw bed uit komen. Pijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid zijn dan ook het meest voorkomende klachten bij rugproblemen. Wanneer er zenuwen bij betrokken zijn, zoals bij een hernia, kunt u tintelingen in de benen, spieruitval en dove, gevoelloze plekken ervaren. Op het moment dat daar sprake van is, is het verstandig om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen.

Mogelijke symptomen bij rugklachten:

  • Constante zeurende pijn
  • Pijnlijke steken bij bepaalde bewegingen
  • Stijfheid
  • Bewegingsbeperking
  • Tintelingen in benen
  • Pijnscheuten door de benen
  • Dove, gevoelloze plekken op de benen
  • Spieruitval

Wat doet de fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal bij rugklachten onder andere ingaan op de houding, de manier van uitvoeren van bepaalde handelingen en de rompstabiliteit. De rompstabiliteit, ook wel core-stability genoemd, is erg bepalend voor de belasting op de rug. Wanneer de samenwerking tussen de rompspieren onvoldoende is, zal de meeste belasting op de rug komen. Het is daarom van belang dat de samenwerking tussen de rompspieren goed is, zodat de rug goed ondersteund wordt door meerdere spieren. In de therapie zal u hier ook verschillende oefeningen voor krijgen, opbouwend in moeilijkheid.

Ook komen veel klachten voort uit een verkeerde houding. Als iemand met een kantoorbaan 8 uur per dag in een verkeerde houding aan het werk is, is het ook niet vreemd dat diegene klachten in de rug ontwikkelt. De therapeut zal adviseren over bijvoorbeeld de inrichting van de werkplek, het uitvoeren van bepaalde activiteiten en hoe u het beste met de klachten om kan gaan. Zeker bij chronische rugpijn speelt bewegingsangst regelmatig een rol. Wij zijn er voor om samen met u het vertrouwen in de rug terug te krijgen en deze sterker te maken om klachten in de toekomst te voorkomen.