Wat zijn enkelklachten

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Om het gewricht heen zitten banden en een kapsel. Deze zorgen voor stevigheid en geleiden de bewegingen in het gewricht. De klacht aan de enkel die het meest voorkomt is een verstuiking. Bij een verstuiking rekken de enkelbanden op of scheuren. De bloedvaatjes die hier zitten scheuren ook. Dit zorgt voor een flinke zwelling van de enkel. Een verstuikte enkel doet in het begin vaak zo zeer dat je er niet op kunt lopen. Dit is normaal en heeft als functie dat de enkel genoeg rust krijgt om te herstellen. Naast een verzwikking kunnen er ook andere oorzaken zijn voor enkelklachten. Hierbij kunt u denken aan slijtage, breuken of chronische pijnklachten.

Klachten en symptomen bij enkelklachten

Na een verstuiking is de enkel pijnlijk en gezwollen. Ook kan deze rood worden en warm aanvoelen. Doordat de enkelbanden opgerekt zijn en er zwelling in het gewricht zit, kunt u een instabiel gevoel hebben in de enkel. Door de pijn en het instabiele gevoel zullen activiteiten als lopen, autorijden en traplopen in het begin erg moeizaam gaan. In de loop van de tijd zullen de klachten afnemen en kunt u deze activiteiten meestal weer zonder problemen hervatten.

Wanneer er sprake is van slijtage in de enkel, dan ervaart u de klachten die kenmerkend zijn bij artrose: opstartproblemen ’s ochtends of na lang stilzitten, stijfheid in het gewricht, zwelling, pijn in het begin van activiteit en na langdurige belasting. Hierover kunt u meer lezen onder het stuk “Artrose”.

Wat doet de fysiotherapeut

In principe hoeft de fysiotherapeut de eerste weken niets te doen. Wel kunnen wij begeleiding bieden bij het herstel door bijvoorbeeld de enkel te tapen ter ondersteuning of om vocht af te voeren. De tape helpt ook preventief door een nieuwe verzwikking te voorkomen. Dit is niet alleen pijnlijk, maar dit vertraagt ook het herstel. Wanneer de enkel weer meer belast kan worden zal de fysiotherapeut helpen om  de belastbaarheid van de enkel te vergroten door bijvoorbeeld kracht- en stabiliteitsoefeningen. Zeker wanneer enkelbanden zwak blijven is dit belangrijk.