Wat is hielspoor

Hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Hielspoor hoeft geen klachten te geven, maar kan bij overbelasting wel een ontsteking in de peesplaat veroorzaken. Deze ontsteking geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel. Factoren die het risico op hielspoor vergroten zijn onder andere; overbelasting door sporten, slecht schoeisel, bergwandelen, overgewicht en veel en lang staan. Ook een verkorte kuitspier, platvoeten of holle voeten, een klemzittende zenuw, weinig dempend vetweefsel onder de hiel (met name bij ouderen) of een stijve voetzool (als een schoen bijvoorbeeld niet goed afwikkelt) kunnen hielspoor in de hand werken.

Klachten en symptomen van hielspoor

De meest kenmerkende klacht bij hielspoor is pijn onder de hiel, vooral ’s ochtends of na langere tijd stil zitten. De pijn is vaak aan de voorkant van de hiel voelbaar maar soms voelt de hele onderkant van de voet beurs. Vaak helpt het dan om wat te lopen en op te warmen, maar dat is pas na enige tijd te merken. Lang stilstaan is pijnlijk. Vooral mensen die een staand beroep uitoefenen ondervinden daar hinder van.  Een andere typische klacht bij hielspoor is hielpijn bij autorijden. Dit komt de onnatuurlijke houding van de voet. Blijf niet te lang doorlopen met hielspoor, want hoe langer hielspoor onbehandeld blijft, hoe moeilijker u er vanaf komt.

Wat doet de fysiotherapeut

Hielspoor verdwijnt bijna nooit spontaan, maar is goed te behandelen. De fysiotherapeut zal onder andere advies geven over de belasting van de voet, bijvoorbeeld welke sporten of activiteiten beter tijdelijk gemeden kunnen worden.  Bij KennemerFysio behandelen we hielspoor regelmatig met Shockwave. Ook steunzolen kunnen goed helpen bij hielspoor, wij staan ook in contact met verschillende podologen die hierbij kunnen helpen.