Dry Needling

Bij Dry Needling worden door middel van een speciale techniek de spieren aangeprikt waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Met Dry Needling kan pijn die er soms al langere tijd is, binnen 2 à 3 behandelingen weg zijn.

De fysiotherapeut gebruikt een droge (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier ingebracht. Bij klassieke acupunctuur wordt uitgegaan van het energetische systeem, wat is ontstaan vanuit de oosterse geneeskunde. Bij Dry Needling staat het myofasciale systeem centraal. Hierbij wordt gekeken naar spieren. In deze spieren kunnen triggerpoints ontstaan, waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan.

Triggerpoints

Een triggerpoint is een overgevoelige plek in de spier, dat aanvoelt als een harde streng (knoop). Deze triggerpoints kunnen naast hun eigen pijnpunt ook uitstralende pijn geven in een ander deel van het lichaam.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Iedereen heeft er wel een aantal, waar je niet persé last van hoeft te hebben. Deze onschuldige triggerpoints kunnen komen en gaan zonder dat je het door hebt. Maar als triggerpoints actief worden, dan kunnen ze hardnekkig worden, pijn geven en gaan ze soms niet vanzelf weg. Dan kan Dry Needling een optie zijn.

Spierverhardingen kunnen zich uiten in:
 • Lokale pijn in de spier zelf en mogelijke uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Krachtvermindering in de betrokken spier(en)
 • Hoofdpijn, aangezichtspijn (vanuit de nekmusculatuur)
 • Mogelijke oorzaken van spierverhardingen:
 • acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • chronisch; door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • repeterende bewegingen (RSI/KANS)
 • zwaar werk wat het lichaam niet gewend is
 • psychologsiche factoren, zoals stress, depressies of onderdrukte emoties
 • slaaptekort, strakke kleding of riem, dragen van een rugzak
 • De behandeling

  Eerst volgen een gesprek en een gericht onderzoek waarin die spieren worden onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In de betrokken spieren wordt gezocht naar triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spier. Daarnaast worden ook de omliggende gewrichten en andere spieren, die bij de beweging betrokken zijn, beoordeeld.

  Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, voelt het vaak aan als een zeurende, doffe pijn. Het effect van de behandeling is dat de spier zich ontspant, de bewegelijkheid toeneemt en de pijn vaak direct vermindert. Meestal voelt het behandelde gebied stijf, beurs en vermoeid aan, maar dit is van korte duur. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen aanzienlijk af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is.

  Deze methode is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Als u aanvullend verzekerd bent, worden de kosten van Dry Needling vergoed.